Electric City – een 6 delige minireeks

Electric City, een zesdelige online minireeks over 3 Belgische studenten en 3000 Gambianen die samen een nieuwe toekomst creëeren voor hun dorp. Een samenwerking tussen Noord en Zuid.

Geschatte doorlooptijd: 35 minuten  

Deel I – Een oproep van het zuiden

Ze zijn net klaar met hun examen als Simon, Lise en Emiel een belangrijk telefoontje moeten plegen. Aan de andere kant van de lijn staat een man uit Gambia. Iemand die ze nog nooit eerder hebben ontmoet, maar met wie ze intensiever zullen samenwerken dan ooit tevoren.

Maak kennis met het gevoel van deze studenten vlak voor hun vertrek – “We gaan naar Gambia, Kunting, om een PV-systeem te installeren”. (Simon) 🎬

Deel II – Kawsu

Kunting is een boerendorp. Een verborgen juweeltje dat diep in het Gambiaanse vasteland ligt. De inwoners zijn een trots maar arm volk. Hoewel de meeste van hen het dorp nooit zullen verlaten, riskeren sommigen alles op zoek naar een beter leven.   

“Er is geen plaats zoals thuis.” (Kawsu) 🎬

Deel III – Tobaab

De drie studenten worden begroet door een voor hen totaal onbekende cultuur. De beklemmende hitte dwingt hen zich aan te passen aan de plaatselijke levensstijl. Ze leren leven met het kleine beetje dat de dorpelingen hebben om te overleven. TOBAAB betekent blanke man in Mandinka, de moedertaal van de dorpelingen.   

“Mensen hebben dingen heel anders geleerd dan wij. Zij denken met hun emoties, wij denken met ons verstand”. (Emiel) 🎬

Deel IV – Sariba

Ontmoet Sariba: moeder van zeven kinderen en hoofd van de Vrouwenraad. Ze leeft in angst, want er is dit jaar geen regen gevallen en haar oogsten zijn stervende. De vrouwen van Kunting steken de koppen bij elkaar en bespreken hun toekomst.
“Een klein meisje stierf twee dagen geleden. Veel kinderen sterven hier omdat ze het ziekenhuis niet kunnen bereiken”. (Sariba) 🎬

Deel V – We zijn in orde

Terwijl ze het laatste licht installeren, realiseren de studenten zich dat hun verblijf snel voorbij zal zijn. Samen hebben ze de toekomst van het hele dorp veranderd. Eindelijk is het tijd om afscheid te nemen van hun nieuwe huis.   Emiel, Lise and Simon are proud of the collaboration and the realizations of the project.

Deze ervaring heeft hun standpunt veranderd. – “Mijn oorspronkelijke visie is nu veranderd omdat het dorp een gezicht heeft gekregen.” (Lise) 🎬

Deel VI – Ebrahima

De nacht valt over Kunting. Terwijl sommige kinderen onder een nieuw geïnstalleerd licht spelen, studeert een dertienjarige jongen genaamd Ebrahima de Engelse taal. Hij droomt ervan om verder te kunnen studeren zodat hij voor zijn familie en vrienden kan zorgen.  
“In de toekomst wil ik een opleiding volgen, zodat ik een goede baan heb en mijn familie en vrienden kan helpen”. (Ebrahima) 🎬

Deze productie is in samen werking met Humasol vzw en Mercator TV, met steun van de Europese Gemeenschap.
Project sponsors Belven nv en Broad Horizon België.

Scroll to top